שמוש במיצוי האצה דונליאלה בתכשירים קוסמטיים

 

 

האצה דונליאלה ותפוצתה

 

דונליאלה (DUNALELLA) היא אצה ירוקית חד תאית. אורכה 8-25 מיקרון רוחבה

5-15 מיקרון, והיא נעה במים בעזרת שני שוטונים הממוקמים בחלק הקדמי של התא.

תא הדונליאלה דומה לתאי אצות ירוקות אחרות בזה שהוא מכיל כלורופלסט, פירנואיד, גרעין, מטוכונדריה, חלליות קטנות, גופי גולגי, אך בשונה מהם הוא חסר דופן ועטוף בקרום אלסטי דק. חוסר הדופן מאפשר לתא לשנות את ניפחו עם שינוי הלחץ האוסמוטי. הדונליאלה נפוצה בטבע במקומות שונים בעולם. היא גדלה במקווי מים מלוחים באזורים בעלי תנאי אקלים קשים (טמפרטורה גבוהה ועוצמת אור גבוהה)

כמו ים המלח, משם היא בודדה לראשונה ב – 1941 ע"י ד"ר וולקני.

כדי להתקיים בתנאי הגידול הקשים, הדונליאלה מסנתזת חומרים מיוחדים בריכוזים גבוהים. עמידותה של אצה זו כנגד ריכוזי מלח גבוהים (עד 35%) קשורה ליכולתה לסנתז ולצבור גליצרול בריכוזים שונים של כ – 10 אחוז ממשקלה היבש ובכך לשמור על צורתה ותפקודה בלחצים אוסמוטיים גבוהים. כדי לגדול בתנאי טמפרטורה גבוהה ועוצמת אור גבוהה, תאי האצה מסנתזים B  - קרוטן בריכוז גבוה ( כ – 6 אחוז מהמשקל היבש).

עבודות רבות מראות שתפקיד - B  קרוטן הוא להגן על תאי האצה מפני נזקים הנגרמים ע"י קרינה חזקה.

הריכוזים הגבוהים של גליצרול ו - B - קורטן ושל חומרים אחרים שדונליאלה מייצרת עושים את האצה הזו מקור ליצור לחומרים טבעיים בעלי ערך כלכלי גבוה. ואכן, מגדלים היום את האצה דונליאלה באופן מסחרי במקומות שונים בעולם כמקור ליצור גליצרול ו -  B- קורטן טבעיים.

 

הרכב תאי דונליאלה וחשיבותם בתעשיית הקוסמטיקה

 

תאי הדונליאלה מורכבים מחלבונים, פחמימות, שומנים, מים, ויטמינים ומינרלים.

 

חלבונים

 

החלבונים מהווים 60% ממשקלה היבש של האצה. בחלבוני האצה נמצאים כמעט כל החומצות האמיניות הקיימות בטבע (18 חומצות אמיניות). בטבלה הבאה מוצג הרכב חומצות אמיניות של תאי האצה וריכוזיהן (לפי Ben Amotz & Avron 1980)   (1),

החלבונים והחומצות האמיניות מהווים מרכיב חשוב בתכשירים קוסמטיים, הם משמשים ליצירת שכבה מאלחת על העור וכחומרי הזנה לתאים, תערובת של חלבונים ופוליסכרידים רשומה כיום כפטנט (2).

 

פחמימות

 

הפחמימות כוללות מונו סוכרים (גלוקוז, גלקטוז, מנוז, קסילוז, ריבוז, רמנוז), די – סוכריים והפוליסכרידים 1,4 – גלוקזן ועמילן. הסוכרים ובעיקר הפוליסוכרים משמשים כחומרים מייצבים, מסמיכים ומקנים לתכשיר הקוסמטי מרקם סמיך הנמרח בקלות. הם סופחים כמויות גדולות של מים ומעניקים למוצר תכונות הלחה וייצוב למטענים השליליים של הפוליסוכרים נספחים אלקטרוליטים המשתחררים באופן מבוקר וחודרים לתאי העור.

נוכחות הפוליסכרידים בתכשירים קוסמטיים מאפשרת שחרור מבוקר של החומרים הפעילים וטיפול יעיל במחלות עור, ללא שימוש בחומרים העלולים לגרום לתופעות לוואי.

 

ליפידים וחומצות שומניות

 

תכולת הליפידים בדונליאלה נעה בתחום של 6-18% מהמשקל היבש (בתלות בתנאי הגידול). מבין הלפידים בעל הריכוז הגבוה הוא B קורטן, שריכוזו יכול להגיע לכ – 6% ממשקל היבש של האצה.

 

החומצות השומניות כוללות חומצה פלמיטית, 3 – טרנס ח' הקסדקאנית. חומצה לינולאית וחומצה ארכידונית הנוצרת מח' לינולאית, מהוות מרכיב חשוב של הפוספוליפידים והליפופרוטאינים של קרום התא. במחסור בחומצות שומניות הכרחיות נראים סימפטומים של קשקשת בעור ואיבוד מים. תוספת חומצות שומניות לעור עשויה לרפא סימפטומים אלה.

 

דרמטיטיס בקרקפת והבהרת צבע השיער נמצאו אצל אנשים שניזונו בדיאטה חסרת חומצות שומניות במשך תקופה ארוכה (3).

 

גליצרול

 

ריכוז הגליצרול יכול להגיע ל – 10%. הגליצרולים כוללים מונוגלקטו גליצרול, דיגלקטו גליצרול ודיאצילגליצרול. הגליצרול משמש כחומר השומר על לחות בתנאים קשים.

 

ויטמינים

 

בנוסף לתכולה הגבוה של קורטן, דונליאלה מכילה תיאמין, פרידוקסין, ריבופלבין,חומצה ניקוטינית, ביוטין וטוקופרול (ויטמין E).  B- קרוטן המופק מהדונליאלה מורכב משני איזומרים: all trans ו – 9 cis  . בזה הוא שונה מהחומר הסינתטי ומהקרוטן הטבעי המופק בעיקר מגזר.

 

 

B - קורטן משמש בגוף כמקור לויטמין A . במחסור בויטמין זה מתייבש העור ונוצרת שכבה קרנית. לאחרונה מייחסים חשיבות רבה לויטמין A  כמקור לרטינואיד, שהנגזרת שלו, חומצה רטינואידית, מעודדת גידול של האפיטל, וכתוצאה נוצרת פחות שכבת עור קרנית. תערובת של חומצה רטינואידית וחומרים אנטיביוטיים משמשת לטיפול באקנה.

הרטינואיד מונע היווצרות אגרנטים של תאים קרניים המהווים מקור לדגירת חיידקים  ולדלקת בעור, בנוסף לפעילותו כמקור לויטמין A , B – קרוטן משמש כאנטיאוקסידנט.

הוא קושר רדיקלים חופשיים הנמצאים בתאי הגוף ומונע נזקי עור הנגרמים ע"י חימצון מרכיבי התא כמו חומצות גרעין (4). מחקרים הראו שקרינה אולטרה סגולה A  ו - B  גורמת ירידה של תכולת B קורטן בעור ועלייה ברגישות העור לנזקי קרינה. טיפול בתכשירים המכילים – B קרוטן נתן הגנה טובה לעור נזקי קרינה.

 

מחסור בויטמין ריבופלבין (ויטמין B2) גורם את תופעת הקשקשת (scaly dermatitis) מסביב לאף, לעינים ולאוזניים.

 

מחסור בחומצה ניקוטינית גורם ל – pellagra שהסימפטומים שלה הם שלשולים, שכחה, ומחלות עור. העור הופך אדום ועליו קשקשת, במיוחד באיזורים החשופים לחיכוך, לחץ, אור שמש וחום גבוה.

 

תערובת הויטמינים C,E,A,B וביוטין יחד עם חומצות שומניות חיוניות בלתי רוויות וחלבונים שמקורם מנבטי חיטה משמשת כיום בקנה מידה נרחב בקוסמטיקה כמעודדת סינטזת תאים.

 

תכשיר מיצוי דונליאלה

 

מיצוי הדונליאלה הוכן במעבדתנו ע"י שבירה מיוחדת של התאים, מיצוי כל המרכיבים המצויים בתאי האצה וקבלת תערובת ייחודית של חומרים מועילים. שילוב של חומרים אלה המצויים בתערובת אחת בתכשירים קוסמטיים משפר את הפעילות במטבולית של העור, מעניק חומרים חיוניים לבריאותו, שומר על לחות העור בתנאים קשים, מונע נזקי סביבה (קרינה וחום) ומאט את קצב הזדקנות העור.

 

מקורות ספרות

 

1. Ben Amots, A. and Avron, M. (1980). In Algae Biomass, ed. G. Shelef

& C.J Soeder, pp.

603-10.Amsterdam, Elsevier/Nort Holland Biochemical Press.

2. Netherlands Patent 6508251, Roger & Gallet, 1964.

3. Peto, R., Dobl, R, Buckley, I.D. & Spern, M.B Nature (Lond.) 290:201-207,1981.

4. Skolnik D. Eaglstein W. H. & Ziboh V.A Arch. Dermatol. 113:939, 1977.